ZELFONDERMIJNING

Zelfondermijning, vermenging buiten- met je binnenwereld, innerlijke twijfel

Wat is dit? En hoe herken je het nu bij jezelf?

In een sessie met een cliënte ging het over zelfondermijning. Ze had niet door hoe ze in haar hoofd steeds weer kringetjes liep rond negatieve gedachten over zichzelf door een oude, vastgeroeste overtuiging dat ze minder waard is. Minder waard dan die ene collega die juist zo aardig tegen haar doet.

Definities ondermijning

Hoewel er verschillende definities van het fenomeen ondermijning zijn, slaat het woord zelfondermijning op de vermenging van jouw buiten- met je binnenwereld. Denk hierbij aan het sluipende gevoel van onveiligheid wanneer je met je rug naar een deur toe zit, het stemmetje in je hoofd dat steeds herhaalt dat je iets niet goed doet of de belemmerende overtuiging dat niemand van je vriendinnen of collega’s op je zit te wachten kan je behoorlijk in de weg zitten waardoor je in je relatie(s) of je werk bepaalde stappen niet durft te zetten. Het is een probleem wat je diep kan raken. In zowel je binnenwereld als in de wereld om je heen.

Ga maar eens na hoe jij je gedraagt op het moment dat je overtuigd bent dat je iets niet kan. Probeer je het? Zet je hierin door? Of laat je het voor wat het is? Welke gedachten komen dan bij je op? Het is dan ook nog zo dat we juist gaan zoeken naar de bevestiging bij anderen dat we het ook daadwerkelijk niet kunnen. En dan is het kringetje rond. Want ja, zie je nu wel… Ik kan het niet!

Herken Jij Een Of Meerdere Vormen Van Zelfondermijning? En loop je er tegenaan dat je daardoor niet voluit kan of zelfs durft te leven? Maak Het Bespreekbaar! 

Delen kan helpend zijn voor anderen om het te herkennen.
#zelfondermijning #binnenwereld #gedachten #raken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.